Záleží na správné kombinaci

22.06.2006

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email
Dodávka energie a datové přenosy u zdvihacích zařízení

Díky své vysoké flexibilitě a širokým možnostem uplatnění se staly zejména troleje upřednostňovaným napájecím systémem v oblasti zdvihací techniky jak pro zásobování energií tak pro datové přenosy. Ale také ostatní napájecí systémy – např. induktivní přenos energie IPT® , energetické řetězy, navíjecí bubny nebo kabelové vlečky plní rozmanité a náročné požadavky zákazníků. Výběr správného typu napájení je proto často poměrně komplikovaná záležitost. Aby bylo možno objektivně posoudit všechny přímé i nepřímé parametry související s volbou toho správného napájecího systému, měl by být zpracováním projektu na vhodné napájení pověřen takový výrobce, který disponuje širokou paletou napájecích systémů. Tím je zaručen nezávislý, objektivní a optimální výběr té správné napájecí techniky.
Výrobní a logistické procesy podstatně ovlivňují efektivitu a funkčnost podniku. Aby byl zajištěn hladký transport, přistavení a pozicování materiálu mezi jednotlivými montážními pracovišti, je třeba disponovat spolehlivou a výkonnou manipulační technikou a s ní souvisejícím napájením. Pro dodávku energie a datových přenosů na pohyblivé spotřebiče se již dlouho používají troleje.


Troleje jako měřítko

Jednotlivě izolované, kompaktní nebo uzavřené troleje se etablovaly v mnoha oblastech použití – např. na elektrických podvěsných drahách, různých typech jeřábů a zvedací techniky či regálových zakladačích. Zejména pro spotřebiče se zakřivenou dráhou pojezdu a délkou do 200 metrů se nenabízí mnoho jiných alternativních řešení. Vysoká dostupnost, modulární stavba, snadná výměna jednotlivých komponentů a výhodné investiční náklady mluví pro troleje.
S vhodnou řídicí technikou a smysluplnou kombinací systémů pro datové přenosy není třeba používat vysoký počet jednotlivých vodičů. Tím vzniká ideální a praktický systém, který se vyznačuje malými zástavbovými rozměry, vysokou variabilností a nízkými investičními náklady. Tyto vlastnosti jej předurčují i pro použití na zařízeních s vysokým stupněm automatizace.
Další doplňkové systémy, jako např. přívody médií pro montážní a výrobní linky ještě zvyšují atraktivitu trolejí. Tato technika slouží zejména pro přívod tlakového vzduchu pro ruční nástroje.

Posoudit celkové pořizovací nálady

Vyhodnocení celkových pořizovacích nákladů na správné napájení by mělo zohlednit nejenom nákupní cenu použitých komponentů. Je třeba posoudit i výši montážních nákladů, uvedení do provozu, náklady na údržbu a event. definovat vzniklé vícenáklady v případě odstávky zařízení.
Často se tyto úvahy provádějí zkráceně pouze na základě primární nákupní ceny použitých komponentů. Tím se vylučuje objektivní stanovení celkových investičních nákladů. Otázku jaký optimální systém pro přenos energie a dat použít nelze paušalizovat a stavět do obecné roviny. Vždy se jedná o individuelní posouzení daného konkrétního případu. Kromě trolejí přicházejí v úvahu samozřejmě i jiná řešení v závislosti na typu dané aplikace.

Bezdotykový přenos energie a dat

Systém IPT® (Inductiv Power Transfer) vyvinutý firmou Wampfler používá primární vodiče uložené v prostoru event. trolejí. Primární vodiče jsou napájeny z tzv. napájecího konvertoru. Energie je přenášena na spotřebič bezdotykově pomocí sběračů, pracujících na principu magnetické indukce, podobně jako je tomu v případě transformátoru. Vysoké investiční náklady ve srovnání s trolejemi se časem kompenzují zejména pro aplikace s velkým počtem spotřebičů a s velkou ujetou vzdáleností protože odpadají vícenáklady spojené s výměnou opotřebitelných dílů. Typické oblasti použití pro nasazení bezdotykového systému pro přenos energie a dat je pozemní mezioperační doprava v automobilkách a u jejich subdodavatelů.

Energetické řetězy na regálových zakladačích

U automatických regálových zakladačů mohou, zejména u pomalu se pohybujících zařízení, přijít ke slovu i energetické řetězy jako náhrada za troleje. Zvláště u větších zařízení je zde však třeba zohlednit podstatná omezení. Pro napájení zakladače je většinou dostačující poměrně malý a kompaktní energetický řetěz, který je ale v závislosti na délce regálové uličky poměrně dlouhý. Z důvodu stability a pevnosti je proto třeba energetický řetěz rozměrově výrazně předimenzovat, což vede k navýšení pohybujícího se materiálu a tím k výrazně vyššímu dynamickému zatížení. Kritická bývá i otázka ohledně zástavbových rozměrů řetězů a vodicích žlabů, která je často v rozporu s konceptem zákazníka navrhnout kompaktní sklad. Zákazník často vnímá tyto zástavbové rozměry jako ztracený skladovací prostor.
Další vývoj směřuje od energetických řetězů složených z jednotlivých článků k energetickému řetězu tvořeným jedním plastovým profilem. Tento profil musí snášet vysoké ohybové zatížení a proto jsou na něm vytvořeny v pravidelných roztečích zářezy. Je vytvořen z vysoce odolného materiálu proti cyklickému namáhání s vysokou životností.
Tento nový energetický řetěz nachází uplatnění i u sériových mostových jeřábů pro příčné napájení kočky a začíná se etablovat i v jiných oblastech transportní a manipulační techniky. Tento řetěz má obchodní označení MAMBA a firma Wampfler AG věří, že se jí podaří s pomocí této techniky využít výhod, které energetické řetězy v některých případech nabízejí. Řetěz je možno dodávat i v předmontovaném stavu.

Kabelové vlečky a navíjecí motorové bubny

V případě kombinace různých kritických vlivů nebo pro zařízení pracujících v nechráněném vnějším prostředí mohou přijít ke slovu i kabelové vlečky vyznačující se robustní konstrukcí odolnou proti vnějším vlivům. Často bývají právě kabelové vlečky ideální alternativou trolejí. Mezi jejich přednosti patří nízké pořizovací náklady, jednoduchá konstrukce, vysoká dostupnost a dlouhá životnost. Kabelové vlečky se často používají např. pro jeřábové aplikace, různou manipulační a transportní techniku, jednoúčelové stroje atd..
Zejména pro aplikace různých převážecích vozů s přímým pojezdem po kolejích se kromě trolejí a kabelových vleček také používají navíjecí pružinové nebo motorové bubny. Mezi výhody navíjecích bubnů patří možnost používat různé typy vícežilových nebo stíněných kabelů. Kromě toho nabízejí bubny v navinutém stavu možnost křížení pojezdů převážecích vozů. V případě použití trolejí nebo energetického řetězu s vodicím žlabem to není možné. Délky pojezdů jsou omezeny maximální navinutelnou délkou. Další omezení je například pojezdová rychlost spotřebiče.
Podrobné posouzení různých napájecích systémů zejména ve zdvihací technice ukazuje, že neexistuje žádné ideální universální řešení pro všechny aplikace. Jednoznačně se prokazuje, že pouze komplexní, kvalitní a objektivní vyhodnocení daného případu je cestou, jak zaručit zákazníkovi optimální technické řešení při přijatelných pořizovacích nákladech.


Podnik Wampfler AG

Firma Wampfler AG se sídlem ve Weilu nad Rýnem v Německu je jeden z celosvětově vedoucích výrobců napájecích systémů pro přenos energie a dat na pohyblivé spotřebiče. S jedenácti vlastními dceřinými firmami a několika partnerskými firmami je podnik zastoupen ve všech významných průmyslových zemích. V roce 2005 dosáhlo uskupení firem Wampfler Gruppe s 500 zaměstnanci obrat více než 80 mil. Euro.