Cena pro Conductix Wampfler za bezdotykové nabíjení aut

15.02.2011
Cena pro Conductix-Wampfler

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email

Společnost Frost & Sulivan udělila firmě Conductix-Wampfler cenu „New Product Innovation Award“ v kategorii „Infrastruktura pro nabíjení elektrovozidel“. Tím je zdůrazněn význam nabíjecí techniky pro úspěch elektroautomobilů a potvrzuje se, že zejména bezdotykové nabíjení se stalo „hnacím motorem“ elektromobility.

Nyní musí řidič automobilu tankovat zhruba jednou měsíčně. Avšak není tomu tak v případě elektroautomobilu. Tady je třeba manipulovat s nabíjecím kabelem i několikrát za den. Bezdotykové nabíjení nám může proto výrazně zjednodušit obsluhu a zvýšit uživatelský komfort.

Různé studie uvádějí, že proces nabíjení je jednou z překážek elektromobility. Induktivní nabíjení ale řidič prakticky vůbec nevnímá. Stačí zaparkovat auto. Zbytek proběhne automaticky. To je samozřejmě velmi výhodné nejen za špatného počasí ale například i v případě, že máme obě ruce plné.

Nabíjení začne bez jakéhokoliv zásahu a proběhne bezdotykově přes vzduchovou mezeru pod spodkem vozidla. Řidič si může nastavit tarif nabíjecího proudu a požadovaný dojezd. Nabíječka rozezná vozidlo a pomocí bezdrátové komunikace získá všechny informace potřebné pro proces nabíjení. Toto bezdotykové nabíjení se vyznačuje větším počtem nabíjecích cyklů s menšími proudy a nižší nabíjecí rychlostí, což ve svém důsledku podstatně zvyšuje životnost baterie. A to nezávisle na tom, jak zapomětlivý nebo uspěchaný je řidič vozidla. Induktivní nabíjení lze používat zejména jako vedlejší, tzv. příležitostné nabíjení.

V každém případě je induktivní nabíjení pravidelnější, častější způsob nabíjení, který prospívá baterii. Snižuje počet rychlých nabíjecích cyklů, tím redukuje ztrátový výkon a zvyšuje životnost baterie. To významně zvyšuje možnost používat elektroautomobil v běžném životě. Že tomu tak skutečně je a tato technika obstojí i v tvrdých podmínkách každodenního běžného provozu, prokázala firma Conductix-Wampfler AG již před několika lety tím, že v Turíně instalovala tuto nabíjecí techniku na elektrobusech městské dopravy osob. Nabíjecí místa jsou prakticky neviditelné, odolné proti vandalismu a poškození. Navíc jsou plně integrovány do městského prostředí.

Účinnost bezdotykového nabíjení je srovnatelná s klasickými nabíječkami, které využívají kabel. V případě optimálních podmínek dochází dokonce k úsporám proudu. Podobně jako tomu je v případě použití sporáku s indukčním ohřevem. Odpadají například ztráty v důsledku ohřevu baterie a kabelů nebo opotřebení kontaktů.

Induktivní nabíjení ale přináší i výhody pro automobilové výrobce. Stále se odlišují americké, japonské i evropské zásuvné konektory. Indukce je ale mezinárodní, zákony fyziky platí všude stejně.