Nové pružinové bubny Conductix-Wampfler

25.09.2018
Řada s názvem SR Express přesvědčí nízkou váhou, malým opotřebováváním, dobrým navíjením a jednoduchou montáží a údržbou.

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email
Ke stažení: 

Srpen 2018. Společnost Conductix-Wampfler, jedna z hlavních světových výrobních společností produkující systémy pro přenos energií a dat k pohyblivým spotřebičům, vyvinula novou generaci pružinových kabelových bubnů (označení SR – spring reel). V prvním kroku budou tyto bubny dodávány v provedení Express. „Naše řada Express může být díky standardizaci výrobních procesů expedována v krátkém čase, v řádu dnů.“, vysvětluje Markus Sobott, Global Market Manager Overhead Cranes z výrobního závodu Conductix-Wampfler.

 

Určeno pro vertikální a horizontální použití

Různé modely bubnů SR Express Conductix-Wampfler budou nabízeny v 5 velikostech. Modely jsou vhodné pro typické aplikace ve vertikálním i horizontálním směru.

Horizontální bubny jsou většinou používány jako hlavní napájení portálových jeřábů nebo převážecích vozů, vertikální bubny naleznou uplatnění pro různá zařízení pro uchycení nákladů na háku, jako drapáky, magnety nebo vazníky. „Naše nové SR pružinové bubny pokrývají horizontálně návin až 56 m. To odpovídá, při montáži do středu, pracovní obslužnosti 112 m.“, tolik M. Sobott.

 

Vertikální bubny spolehlivě zajistí výšku zdvihu do 34 m. Průřezy vodiče pro bezproblémový přenos energie se u obou provedení pohybují od 4G2,5 do 4G6. Pro přenos dat jsou určeny průřezy kabelů mezi 7G1,5 a 20G2,5. Bezhalogenové kabely PUR byly speciálně vyvinuty pro použití v bubnech. „Aby mohly bubny spolehlivě vykonávat svou práci v průmyslovém prostředí, byly vybaveny stupněm krytí IP65, rázovou odolností IK10 a možností použití v prostředích s teplotním rozsahem od -20°C do max. +60°C“, zdůrazňuje Tristan Prevost, Produkt Manager za Conductix-Wampfler. Kromě toho se vyznačují nízkou hmotností, malým opotřebením a dobrými vlastnostmi vinutí.

5 typů bubnů se liší tělesem bubnu. U třech menších typů je těleso bubnu vyrobeno z vyztuženého sklolaminátu PA6, u dvou větších verzí se jedná o pozinkovanou ocel. Všechny bubny mají robustní přírubu z pozinkované oceli. Do této skupiny výrobků náleží také rozsáhlé příslušenství jako kabelové punčochy, pružiny pro odlehčení tahu, upínací či vodicí konzole.


Zaměřeno na snadnou údržbu

Nově navržený kroužkový sběrač byl koncipován tak, aby údržba byla co nejjednodušší. Šrouby v krytu bubnu jsou zajistěny proti vypadnutí, uhlíky uvnitř se tak mění snadno. „Kryt kroužkového sběrače je standardně vybaven odvzdušňovacími šrouby, to brání možné kondenzaci“, jak tvrdí T. Prevost. Pružiny bubnu jsou vyrobeny z vysoce kvalitní strukturované oceli a jsou konstruovány pro dlouhou životnost až 100 000 operací.


Postupná náhrada starších typů pružinových bubnů

Nové pružinové bubny SR Express budou postupně nahrazovat starší modely Conductix-Wampfler. Vysoký počet nových druhů dovoluje jednoduchou výměnu za staré modely. V první fázi budou nahrazovány původně rychle dostupné bubny typu Stock&Go a Excel Express. „Jako další krok budou na trh uvedeny náhrady konfigurovatelných bubnů BEF, Excel a Sirio v podobě nových SR bubnů“, prozrazuje M. Sobott budoucnost. „Samozřejmě budeme i nadále dodávat náhradní díly a provádět opravy všech stávajících starších pružinových bubnů.“