Nové řešení pro větrné elektrárny od Conductix-Wampfler

30.07.2010

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email
Ke stažení: 
Napájecí trolej TowerbussTM jako cenově výhodnější alternativa ke kabelovým vedením / kroužkový sběrač zaručuje spolehlivý přenos energie a dat k polohování listů rotoru / splnění zvláštních požadavku pro přímořská zařízení.

Stále větší větrné elektrárny si žádají také stále výkonnější generátory. Pro jejich vývoj jsou nutné spolehlivé komponenty, které musí splňovat zvláštní požadavky. Conductix-Wampfler, světový lídr ve výrobě systémů pro přenos energií a dat k pohyblivým spotřebičům, nyní nabízí dvě řešení pro rozvoj odvětví větrných elektráren: trolejový systém TowerbussTM k přenosu energie a kroužkový sběrač k přenosu energie a dat při nastavování úhlu listů rotoru. Oba systémy přispívají k bezpečnému provozu a pomáhají snižovat náklady.

Cenově výhodnější alternativa ke kabelu: TowerbussTM

TowerbussTM od Conductix-Wampfler umožňuje přenos energie z gondoly velkých větrných elektráren dolů k zemi o třetinu levněji než odpovídající kabelové vedení. Při 100-metrové výšce větrných elektráren je manipulace s kabely a jejich upevnění obtížný úkol, který se rychle projeví ve vysokých nákladech na pokládku kabelů. Napájecí troleje TowerbussTM jsou jednoduché na montáž a přinášejí výhodu v nákladech na materiál.

TowerbussTM má certifikaci UL a v podstatě je složen ze speciálního tvrzeného hliníkového profilu vyvinutého pro elektrická zařízení s vysokou odolností vůči korozi. Ten je zcela obalen izolací a je veden pomocí trolejových držáků po vnitřní stěně stožáru. Profil je upevněn tak, že je překlenuta příruba segmentů stožáru. Tak vznikne přímé trolejové vedení opatřené pouze jedním párem šroubových spojek. Vedení je dostatečně flexibilní a může bez problémů sledovat výkyvy stožáru.

Ještě dnes využívané kabely jsou nevýhodné také z hlediska velmi drahých kabelových spojek. Také montážní náklady jsou u nového řešení od Conductix-Wampfler nižší než u kabelových vedení, především když jednotlivé úseky TowerbussTM jsou namontovány hned na začátku již u výrobce stožáru. Na místě stavby stožáru už je pouze nutné sesadit jednotlivé segmenty a spojit spojkami.

Conductix-Wampfler vyvinul TowerbussTM ve spolupráci s velkým americkým výrobcem větrných elektráren. Ten ho nasazuje už ve všech svých 2,5 megawatových elektrárnách. Momentálně Conductix-Wampfler dál optimalizuje systém, mimo jiné pro přímořská zařízení vznikající po celém světě.

„Zlaté“ řešení: nový kroužkový sběrač pro nastavování úhlů listů rotoru

lňkově k TowerbussTM vyvinul Conductix-Wampfler nový typ kroužkového sběrače speciálně pro nastavování úhlů listů rotoru větrných elektráren. Toto nastavení je klíčem k úspěšnému provozu větrných kol a velmi důležité pro různé bezpečnostní systémy uvnitř zařízení. Aby toto ovládání fungovalo, musí být přenos dat a energie mezi stožárem a otočnou hlavou rotoru absolutně spolehlivé.

Tuto výzvu vyřešil Conductix-Wampfler pozlacenými kroužky a jedinečnou technologií zlatých žil vodičů. To nezaručuje pouze odpovídající přenosové vlastnosti, ale také přesvědčuje svojí dlouhou životností přes 100 miliónů otáček. Také dovoluje provést kompletní výměnu kroužkového sběrače jednoduše a rychle, tím se náklady na údržbu a stejně tak na provoz značně sníží.

Každý výrobce větrných elektráren má vlastní požadavek na ovládání, který podléhá pravidlům utajení, proto musel být postaven nový modulární kroužkový sběrač. Conductix-Wampfler může nabídnout ke každé výrobní specifikaci individuální a na míru střižené řešení využitím standardních konstrukčních dílů. Kroužkový sběrač tak může být vybaven světlovodným rotačním převodníkem pro optické datové přenosy, vytápěcím systémem k zamezení kondenzace, rotačním snímačem nebo také krytem a konektorem odpovídající požadavkům každého výrobce.

„Zaznamenali jsme rozvoj na trhu větrných elektráren a na základě stávajících produktů jsme vyvinuli vysoce kvalitní, individuální a adaptabilní řešení pro větrné elektrárny“, vysvětluje Roger Millington, Global Market Manager pro obnovitelné zdroje a ekologickou energii. Jako mezinárodní podnik s vývojovými centry v Evropě a Americe, prodejními organizacemi ve všech důležitých zemích a výrobních místech v Evropě, Severní a Jižní Americe stejně tak Asie, jsme nejlépe připraveni optimálně vybavit rychle se rozvíjející trh moderních větrných elektráren 21. století.

Krátké představení Conductix-Wampfler

Conductix-Wampfler je světový lídr ve výrobě systémů pro přenos energií a dat k pohyblivým spotřebičům. S vlastní společností a několika partnerskými firmami je podnik Delachaux Grupp zastoupen v téměř všech rozhodujících průmyslových zemích. V roce 2009 dosáhla Conductix-Wampfler Gruppe s cca 1000 zaměstnanci obrat přes 163 miliónů euro.