Kompaktní rotační převodník pro ocelárny

06.11.2007

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email
Požadavky na přenos energie a dat pro pohyblivé spotřebiče v ocelárnách stále rostou. Nyní se již nejedná pouze o napájení elektrickou energií nebo přívod argonu pro licí jeřáby či přesuvny pro transport licích pánví, ale navíc je potřeba zajistit i spolehlivý přenos dat pro automatizaci těchto technologických procesů a jejich vizualizaci. Pro pohony vybavené frekvenčními měniči s datovými přenosy sběrnicí BUS vyvinula firma Conductix-Wampfler nový optický rotační převodník Opto-Twister sloužící k vestavění do motorových navíjecích bubnů.

Napájecí systémy jsou v ocelárnách vystaveny extrémním provozním podmínkám. Navíjení kabelu s volným průvěsem na motorové bubny, kde vznikají tažné síly až 7000 N klade vysoké požadavky na mechanické provedení kabelů a na techniku pohonu. Energetické řetězy jeřábů, které pracují nad bramovou tratí jsou vystaveny mimořádně velkému sálavému teplu a proto se dodávají v ocelovém provedení. Extrémnímu tepelnému zatížení jsou vystaveny i kabelové vlečky, které jsou vybaveny ochrannými hadicemi, jež jsou schopny odolat i výstřiku roztaveného kovu.

Napájení elektrickou energií a přívod argonu pro přesuvny s licími pánvemi jsou většinou řešeny stacionárními navíjecími motorovými bubny. Pro tyto aplikace je většinou třeba vyřešit nejenom velké tepelné zatížení ale i malý zástavbový prostor, který je pro napájecí techniku k dispozici. Vícežilové ovládací kabely, které se pro tyto aplikace používají mají navíc příliš velké průměry. Tuto nevýhodu částečně odstraňují kombinované kabely, které se dnes převážně používají a obsahují nejenom žíly pro přenos silové části elektrické energie ale i párové stočené stíněné žíly pro data. Zásadní pozitivní změnu v této problematice však přinášejí kabely s optickými vlákny, které v sobě mají integrovány jak žíly pro přenos silové energie tak optická vlákna pro přenos dat. Optický kabel od firmy Conductix-Wampfler nese označení W9 a obsahuje 12 optických vláken. Protože konstrukce převodovky, pohonu a tělesa kabelového bubnu je již předem definována, lze úsporu místa získat jen optimalizovanou konstrukcí optického převodníku.

Optický rotační převodník Opto-Twister je určen pro použití v navíjecích motorových bubnech. Na rozdíl od současných optických převodníků není uložen ve zvláštním odděleném uzavřeném prostoru, což v konečném důsledku znamená, že má menší zástavbové rozměry o 70%.

Flexibilní možnosti nasazení

Tento převodník je díky svojí konstrukci vhodný i pro velké rychlosti. Průběžná optická vlákna a použití standardního připojení zajišťují bezproblémový přenos dat s nepatrným útlumem, který leží hluboko pod dosavadní hranicí 3dB. Použití vysoce kvalitních plastů, poniklované oceli a skříně z nerezové oceli, zajišťuje vysokou odolnost proti korozi i v agresivních prostředích. Převodníky jsou k dispozici pro šest, dvanáct nebo osmnáct optických vláken v Single- a Multi-módu. Možná je i kombinace obou typů vláken uvnitř jednoho převodníku. Použití standardních komponentů, možnost jednoduchého upevnění a seřízení umožňují jednoduchou instalaci a připojení optických vláken bez použití zvláštního nářadí jak na straně pevného přívodu tak na výstupu z navíjecího bubnu.

Opto-Twister je nyní montován na kroužkový sběrač. Dosud používaný ocelový kryt, který měl téměř stejné rozměry jako kryt kroužkového sběrače, už proto není potřeba. Přístup k rotačnímu převodníku je umožněn aniž by bylo potřeba kryt kroužkového sběrače otevírat. Připojovací krabice z ušlechtilé oceli je provedena s krytím IP65, obsahuje svorkovnici k připojení optických vláken a zajišťuje přístup k rotačnímu převodníku. Odpojení celého zařízení od napájení tak není nutné. Protože tento rotační převodník používá nepřerušená optická vlákna, je omezen určitými otáčkami. K dispozici jsou převodníky s 40, 60, 90 nebo 120 maximálními možnými počty otáček, čímž se dá docílit délka pojezdu až 1,5 km.