Přesnos energie a dat od Condutix-Wampfler pro mobilní montážní halu Evropské kosmické agentury

06.11.2018
Startovací rampa pro Ariane 6

Sdílet:
Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share by Email

V roce 2020 by měla nosná raketa Ariane 6 vzlétnout ke svému prvnímu letu. Conductix-Wampfler, jeden z leaderů v segmentu přívodu energie a dat na pohyblivé spotřebiče, pomůže při startu rakety dle plánu.

V rámci Evropské kosmické agentury je za konstrukci odpalovacího zařízení zodpovědná francouzská kosmická agentura Center National d't'tudes Spatiales (CNES). Práce je v současné době v Kourou, na severním pobřeží Francouzské Guyany v Jižní Americe, v plném proudu. Generálním dodavatelem je společnost Eiffage a její dceřiná společnost EES-Clemessy odpovídá za přenos energie a dat.

Conductix-Wampfler se podílí dodávkou motorového kabelového bubnu MAG Drive BNA 47, zajistí tím spolehlivou dodávku energie a dat do mobilního montážního portálu.

„Je pro nás velkou ctí, že naše motorové kabelové bubny byly vybrány pro přenos energií a dat“, říká Yvan Bogucki, projektový manažer Conductix-Wampfler z francouzského výrobního závodu v Belley.

Konečná montáž Ariane 6 probíhá přímo ve svislé výchozí poloze na odpalovací ploše.

Základní raketové systémy předmontované v hangáru jsou transportovány k odpalovací rampě a tam pomocí jeřábového zařízení vztyčeny v mobilní montážní hale. Portálová mobilní hala na kolejích je těžká 9 000 tun a vysoká 90 m a teprve 8 hodin před startem je převezena o 141 m dále od rakety. Správný posuv montážního portálu je kritickým bodem pro bezchybné odpočítávání startu.

Motorový kabelový buben MAG Drive

Pohony mobilní montážní haly jsou zásobovány energií dvěma redundantími motorovými bubny MAG Drive BNA 47, které zajišťují spolehlivý pohyb montážního portálu v tropickém počasí.

Motorové kabelové bubny jsou vybaveny magnetickou spojkou CN MAG s vysokonapěťovým 20 kV kroužkovým sběračem a LWL rotačním převodníkem pro 24 9 µm optických vláken pro přenos dat s vysokou odolností proti rušení.

Použité řešení magnetické spojky vytváří konstantní točivý moment pomocí magnetického pole místo mechanického spojení.

Magnetická spojka odolává slané vodě a tedy i nepříznivým podmínkám okolí v Kourou. „Optická vlákna jsou ideální pro přenos velkého množství dat a zajišťují vysokou bezpečnost během přenosu dat. Rotační převodník LWL od Conductix-Wampfler je nejkompaktnější řešení na trhu, které vyhovuje průmyslovým aplikacím“, dodává Y. Bogucki.

Motorové bubny BNA 47, ovládací skříně a vysokonapěťové a LWA rozvodové skříně byly před dodávkou namontovány ve Francii, kde je zákazník ověřil před tím, než byly převezeny do Kourou. Raketa Ariane 6 je v současné době ve vývoji. Počáteční zkoušky startovacího zařízení jsou naplánovány na rok 2019.